Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Linux Mint 3.1 - Celena testat

Uploaded Image: 012.png
@Linux Mint en lättinstallerad och mintgrön linuxdistribution som bygger på det populära och lättanvända @Ubuntu. Mint försöker ge en helhetsupplevelse där alla program följer samma grafiska schema vilket för användaren är behagligt då man kan sluta fokusera på operativsystemet och få saker gjort. Att även innandömmet är noggrant polerat gör vilken datorentusiast som helst svag i knäna... kärlek?


Installation av Linux Mint

Ett roligt grepp är att Installations cd av Mint startar en fungerande desktop, det möjligör att man kan sitta och surfa på nätet medan systemet installeras!

Installationsprogrammet startas genom att dubbelklicka på en icon på skrivbordet med Linux mint loggan. Sedan får man klicka sig fram genom ett par dialogrutor som vilket språk man använder. Installationen fattar att svenskar oftast använder tidszonen Europe/Stockholm och svensk tangentbordslayout så för de flesta frågorna är det bara att klicka på fortsätt knappen. Sedan får man snällt vänta medans en liten dialog tickar från 0 till 100%. Passa på att surfa lite på nätet undertiden eller drick en kopp te.

För att kunna installera Linux på en dator som levereras med Windows behöver man krympa utrymmet som windows använder för att göra plats för linux. Detta görs enklast med GNOME Partition Editor som man hittar under "Celena" menyn : Administration : GNOME Partition Editor.
Genom att ändra storlek på Windows partitionen till hälften och skapa två nya primära partitioner en som är nästan hela utrymmet som man väljer att formatera med ext3 och en som är lika stor som datorns ramminne som formateras som linux.swap har man förberett systemet för en linux installation utan att behöva plocka bort det operativsystem som datorn levererades med. Detta steg kan hoppas över om man inte vill göra det manuellt utan istället låta installationsprogrammet göra det åt en under installation, vi valde att göra det manuellt för att känna oss säkra på hur hårddisken blev uppdelad.

Efter installationen

Wrooom! Datorn startas om och man möts av en uppstartskärm där man kan välja om man vill starta mint eller det operativsystem som datorn levererades med. Några sekunder senare kommer vi till en loginskärm där man snällt får logga in med det användarnamn man skrev in under installationen. Väl inloggad känns allt precis som det ska. Vi går ut och surfar lite på nätet, filmer spelas upp på hemsidor som dom ska, java applikationer fungerar kort sagt nätet är där och det fungerar.
Medföljande program är precis vad man förväntar sig hitta i en modern dator, musikuppspelning filmuppspelning fungerar klanderfritt. Har man trådlöst nätverkskort kan man använda det med ett enkelt klick nere i högra hörnet och man kan välja vilket trådlöst nät man vill ansluta till.

Programvaruinstallation

Vill man installera fler program finns det två smidiga sätt att gå tillväga.
1. Använd det inbyggda systemet "Install Software" som finns under Celena menyn. Där kan man söka efter opensource programvaror som installeras via det inbyggda apt systemet.
2. Surfa in på mints software portal som är ett eget paketsystem för mint som påminner om hur man installerar program under windows. Klicka på en länka, ladda ned installations fil och kör installationsfilen. http://www.linuxmint.com/software/
3. Att i ett terminalfönster skriva sudo apt-get install programpaketsnamn . Att använda apt-get är ett snabbt sätt att installera saknade programbibliotek som krävs om man ska köra nedladdade färdigkompilerade program som tex Linux scene demos.

Vill man köra windows program under Linux så fungferar en del program om man installerar wine med paket installeraren "Install Software" från Celena menyn. Efter att wine är installerat så kör kommandot winecfg från systemmenyn och klicka på audio fliken och välj asla istället för oss, det möjligör att windowsprogrammen kan komma åt datorns ljudkort. För att sedan starta windows programmen högerklicka på dess .exe ikon och välj att starta med ett annat program, skriv in wine och blanksteg och tryck på ok. På detta vis har vi lyckats använda @Blizzards filmnedladdare för windows för att kunna tjuvkika på det kommande Starcraft II spelet.

Betyg:
Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png - Jag älskar Linux Mint! ... JAG ÄLSKAR LINUX MINT! ÄLSKA MIG!

Vill du hjälpa till att förbättra Linux Mint, kika här

https://launchpad.net/linuxmint - officiell buggrapport insamling för Linux Mint.
VIP kort till skapargillen bakom opensource projekt som linux

Ubuntu konfigurering och problemlösning


Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :