Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

PC-BSD 1.4 Davinci testat på modern budgetlaptop.

http://www.pcbsd.org/ - Användarvändligt BSD för den vanlige användaren. Bygger på FreeBSD 6.2 .

Vi har testat PC-BSD 1.4 Davinci
Vår testdator är en riktig budgetlaptop, ADVENT 8215Nordic laptop som kostar 4500kr med moms på storvaruhusen. 1.73Ghz Intel Celeron M430, 15.4" skärm, 512Mb DDRII ram, inbyggt intel 943GML grafikkort som använder 128Mb av primärminnet.

Om du vill snabbt testa om din dators hårdvara stödjs av PC-BSD så testa först att starta @freesbie som är en komplett BSD som körs från en CD skiva. Freesbie och PC-BSD är båda basserade på FreeBSD och har således samma hådvarustöd.

BSD är ett kraftigt operativsystem som trots sina tekniska fördelar skrämmer bort stora delar av potentiella användare då det upplevs för komplicerat att installera och underhålla. BSD används flitigt av sveriges internetoperatörer så som telias telestationer. BSD är erkännt som ett av dom mest stabila operativsystemen på marknaden som utnyttjar datorns kapacitet till fullo. PC-BSD försöker överbrygga den tidigare svåra inlärningskurva som normalt är förknippad med att installera ett BSD system. Genom att tillhandahålla ett användarvänligt installationsprogram underlättas installationen. Efter installationen möts användaren av en användarupplevelse som inte sticker ut mot traditionella hempc operativsystem som Windows och Mac OS X.

Att köra PC-BSD liknar i mångt och mycket en Linux installation men man märker att något kvickare än en pingvin lurar under ytan.
BSD är likt ett rovdjur med vässade tänder för att klara av de utmaningar som den ställs inför. Överflödigt fett som finnes på pingviner är borta. Underytan är PC-BSD som en trimmad bil där överflödiga detaljer är borttagna och enbart det funktionella finns kvar. Detta märks tydligt på systemets responsivitet.

Användargränsnittsytan är KDE som är polerad att efterlikna windows Vista. Om man har en dator med grafikkort som stödjer 3D accelerering så som NVIDIA eller Intels accelererade grafikkretsar då är visuella 3D effekter påslagna som standard.

USB minne och hårddiskar kunde anslutas utan problem. På samma sätt som i Windows XP och Vista dyker det upp ett dialogfönster som frågar om man vill se innehållet på den anslutna enheten direkt.

För att installera populära program som World of warcraft, Quake 3, Firefox och VLC introducerar PC-BSD ett eget paketsystem som liknar windows setupexefiler och macosx installationspaket. Man laddar ned "setupfilerna" som kallas BPIs (PC BSD INSTALLER) från en hemsida eller från en cd-skiva. PBI filerna öppnas genom att man klickar på dess icon och efter några dialog-frågerutor är programmet installerat.

Upplevelsen är god. På en budgetlaptop med 512mb minne flyger PC-BSD fram på ett imponerande sätt utan det hårddisk knatter som samma dator konstant gnydde när den slavade under det medföljande windows vista home basic.

PC-BSD är redo för den som vill ha ett enkelt BSD system uppsatt på några minuter med användarkänsla likt de populäraste hempc operativsystemen.

När jag skulle installera PC-BSD visade det sig till min possitiva förvåning att ADVENT 8215Nordic laptopens hårddisk redan var partitionerad lagom för att testa ett nytt operativsystem. En oanvänd 5Gb partition fanns i början av hårddisken så installationen gick i ett nafs utan att behöva formatera om hela hårddisken.

Vid mina första testkörningar har jag noterat ett par svagheter:
Se denna bild: Uploaded Image: KWinCompizSwitch.png- På iconen med den lilla blåa kuben fanns menyn för att snabbt ändra fönsterhanteraren till KWin vilket fick alla mina filmer att visas korrekt under PC-BSD.

Betyg:
Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png Uploaded Image: gb.png - WOW Nu kan JAG köra BSD, fett haxxor!

@Skärmdumpar hur ett installerat PC-BSD system ser ut
Uploaded Image: PC-BSD1.png


Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :