Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

fortsättning... del 3... pneumothorax för tredje gången. \o/

På måndagen den 29 Januari ska jag opereras är det tänkt och ingreppet kallas: operation med VATS / Thoraluskopi "Bullectomi" + något som jag knappt kan utala på p. Innebär i korthet att med tre hål i sidan av bröstkorgen förs en videokamera in samt två armar som ska klippa bort eventuella lungblåsor och sandpappra insidan av lungsäcken så att det skapas en inflammation som greppar tag i lungar. Vilket gör det mer eller mindre omöjligt i framtiden att utveckla ny pneumothorax.

Låter det behagligt? hmm... vi får se :)

Uploaded Image: eda-patient.gif - Rätt trött efter operationen

Förberedelser inför operation

Återkommer till sjukhuset den 28 Januari och får små blå löddriga diskskrubbsvampar i handen med en instruktion hur jag ska tvätta mig noga om nasan bakom öronen, hela överkroppen ned till naveln, fötterna ben ljumske, kön och avsluta med rumpan. Det är obligatorisk disinfektion. Hela min hud ska bakterieavlägsnas med något som kallas Hibiscrubb. Efter behandlingen får jag rena sjukhuskläder samt en nybäddad sjukhus säng. Det känns kliande då huden inte har ett enda lager fett kvar när man är klar, torrt som fnöske. Efter klockan 12 får jag ingen mer mat, inte ens ett glas vatten.

Operationsdagen

Dubbel dush på morgonen med hibiscrubb igen och nya sängkläder. Får reda på att jag ska operereas under eftermiddagen så det blir ingen mat under hela dagen eller dricka. Ettdroppkopplas in under dagen, enpåse dropp motsvarar ungefärtvåglassaft inte såmycket att hurra för men bra ändå.

Dagen spenderas sängliggandes i väntan på ett besök från en av thorax klinikens narkosläkare.Narkosläkaren berättar lite hur dom har tänkt att befria mig från smärta/medvetande under ingreppet. Lämplig upptäcks under dagen vara:

Före operation

1. förmedicinering med 5mg @Ketogan (morfin*2) plus panodil (den varianten som passar senapsburken)

Under operation

2. lokalbedöva ryggen
3. föra in en nål i ryggen mellan två ryggkotor som lämmnar efter sig en fisklinedimensionerad slang för kontinuerlig morfin injektion. Kallas EDA.
4. injecera i en kateter på armen lagom dos @Propyfol för att sänka medvetandet/stänga av det
5. injecera @Ultiva (morfin*2100) i blodomloppet. = medvetandet totalt borta

... 3 timars mental paus under operationen...


Efter operation

6. avbryt injecering av @Ultiva (morfin*2100) i blodomloppet. = medvetandet åter
7. dagara efter opiatbehandligen är man kroniskt torr rrrr rrr om tungan.

... tankarna nu är...
jag har inte ont...men jag fryyyyserrr..

Operationen gick bra.

Morfin verkar på sådant sätt att det stimulerar opoid receptorerna i ryggmärgen att inte skicka vidare sygnaler till hjärnan.

Först slås värmekänseln ut
Sedan slås smärt känseln ut
efterdet förlorarman rörelseförmågan
sist förlorar man beröringskänsel

Morfinpreparat slår på så sätt ut hela medvetandet samtförmågan att andas då man inte kan röra musklerna vilket gjorde att jag enbart kunde andas med respirator under största delen av operationen, en lång "matrix"-slang som dogs ut vid uppvaknandet med kliande eftersmak i halsen. Efteråt när man kommer tillbaka har kroppen glömmt vad värmeär och tolkar värmekänseln av rummet som att man har blivit begravd i en snöhög på antarktis.

Kroppen vänjde sig efter en timme med att ha värme omkring sig... en kort visit till att kännas som att huden brann upp innan allt återvände till det normala.

Uploaded Image: eda-injection.gif Uploaded Image: eda-wired-up.jpg - Den fiskelins tjocka slangen som går direkt in mellan två ryggkotor förser ryggen med kontinuerligt smärtstillande. Påsen innehåller: Chirocaine 1.23mg/ml + Morfin special 0,03mg/ml som injeceras med 6ml upplandad lösning per timme. Den blodröda slängen är kopplad till ett dränagesystem som tömmer bröstkorgen på blod och cerumvätska från sårläkningen inne i lungan, det sögs ut ca 130ml under dagarna efter operationen.

Dränage slangen låter man sitta kvar i minst 3 dygn efter operation man vet om den kan avlägsnas genom att se om det kommer ut luft genom slangen som passerar ett vattenlås. När tid är inne för att avlägsna dränaget sker det på ett ganska snabbt vis. Man ligger ned tar ett sjupt andetag håller andan och då rycker en sjuksjöterska med alll kraft ut dränaget som går 40cm in i kroppen. efter ett sluuurp... sätter man kvikt fast en kompressplåster över såret, en tunn blå plasttråd syrigen hålet och sen vilar man ca 1 timme. Eter den manövern får man åka till röntgenkontroll att det inte har läckt in någon luft under utdragningen.

Ryggbedövningen känndes knappt när den avlägsnades, disinficering + ett snabbt ryck och den var avlägsnad. Fick ligga i fosterställning i 20 min så att det inte skulle börja blöda från "hålet" där slangen gått in, efter det var allt bra igen.

Efter att alla slangar avlägsnats kunde jag skrivas ut dagen efter. Nu 5 dygn efter operation fick jag gå hem en härlig känsla, utrustad med recept på voltaren och panodil hoppas jag kunna klara av dom kvarvarande läkningssymptomen som känns som en damstrumpa kramar om lungan lätt.

Restriktioner på mitt framtida liv

En restriktion har jag fått på mitt kommande liv, jag får alldrig dyka med syrgastuber ävrn om chansen att min högra lunga kollapsar är liten så kan det hända att min vänstra lunga kollapsar i framtiden, om det händer under vatten med syrgastuber så kommer luften som har hamnat fel att expadndera till tredubbla storleken om jag går upp till ytan och således få mig att explodera.. hmm inga syrgastuber tack! check.

Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :