Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Hur man kan bygga en EEPROM programmerare för Am39LV040B


Jo, ska ta så lungt som jag kan, men för säkerhets skull så kopplar jag in det på min gamla maskin... det som oroar mig mest är ICB-010/74x299 lödningen.

En dator till?! :D Ta det lungt och lycka till!

Hmm... finlödning, synd att dom på ELFA inte hjälper till med sånt längre, men det börjar klarna lite för min del och skönt att det fanns en så pass simple lösning för strömmen. Får ta en närmare titt på koden, behöver kunna skriva 256kb.

Det får bli en promenad till ELFA på måndag, sen så får man se ifall man lyckas spränga en dator till eller inte ;)

Ja med enbart två 74x164 (med A15 inkopplad) kan du fylla upp till 64Kb av 512Kb. Med tre inkopplade utan att modifiera programvaran fungerar programvaran som om det var två inkopplade.
Jag skulle välja att använda 74HC164/Ph (73-527-35) samt 74HC299 Y/Ph (73-923-76) på grund av att HC serien (utan T) kan använda en arbetsspänning mellan +2V och +6V vilket gör att kretsarna bör fungera fint med 3V matningsspänning. se @ELFA's Översiktstabeller över olika typer av 74 kretsar

Eftersom du måste arbeta med en arbetsspänning på 3V så måste du tyvärr använda den ytmonterade varianten av 74HC299 eftersom HC varianten enbart finns i ytmonterad kapsel. För att fysiskt kunna hantera den ytmonterade kretsen går det att köpa ett adapterkort (@ICB-010) det går bra att löda dit 74HC229 Y/Ph kretsen med en smalspetsad lödkolv och använd minimalt med lödtenn.

Där det står +5 Volt (A på de två 164) ska du koppla +3 volt då det är din arbetspänning.

Jorden är ok att koppla till paralellporten på ben 32. Alla kretsar sak ha gemensam jord.

Enklaste sättet att Få 3V arbetsspänning är att använda en batteribox med 2st AA batterier i serie(1.5V styck), då får du en brusfri 3V källa för att driva arbetspänningen åt shiftregister kretsarna samt eeprom kretsen, minuspolen på batteriboxen ska vara kopplad till den gemensamma jordpunkten.

Då börjar det att klarna lite, tror jag klarar mig utan den tredje 74x164, men om man lägger till och inte modifierar programvaran, så fungerar det väl som om det hade bara varit två 74x164?

När jag tittar på Elfas hemsida (www.elfa.se), så har de en hel del @74x164 och @74x299, är det bara o välja billigaste av dem eller nått som man bör tänka på?

Sen lite om volten och jorden, ingen ide om varifrån få volten och där det är markerat +5 volt in (A på de två 164 och S0 på 299) ska dessa ändras eller behållas på +5 volt? eller bara 3v för ben 32 på kretsen?

Jordningen, är det okey att bara koppla den direkt till stift 23 på parallelporten? (enligt specifikationen jag har så ska det vara jord).

Det här blir liksom en "eeprom bygge för dummies", men har tyvärr ingen större kunskap om elektronik på denna nivå.

Vcc/Vdd menar +/plus på datablad medans
Vss menar -/jord. (Vcc och Vss är inte utritat på kopplingschemat men finns på samtliga kretsar i kopplingen) Tänk på att det eeprom du använder vill ha sin Vcc på 3V, dvs mellan 2.7V och 3.6V
A15 kan kopplas till det lediga benet (13 QH) på den mellersta shiftregistret på kopplingsschemat utan problem.

Försök hålla sladdarna under en halv meter, så slipper du rätt mycket radio burs samt att signalen förblir någulunda fyrkantig :)

A16,A17 samt A18 används för att adressera minnen mellan 0x10000 till 0x7ffff, A16, A17 samt A18 kan kopplas till jord men då går det enbart att programmera minnespossitioner i chippet mellan adress 0x00000 och adress 0x0ffff.
Behöver du programmera dessa possitioner i eeprom minnet än så behövs ett till shiftregister till eepromprogrammeraren som kan kopplas till dom tre adress benen, koppla B benet på shiftregistret till ledigt ben på parallelporten samt modifiera programvaran till programmeraren för att utnyttja dom tre nya benen.

CE# är Chip enable och ska kopplas till jord under programmering annars går eepromet in i standby läge :) # brevid eller _ över notationer till ben på datablad indikerar att omvänd logik, dvs att man ska koppla till jord för att benet ska gälla.

Tittade på ritningen (miranda) och har då några ben jag inte har nån aning hhur jag ska göra med, eeprom programmeraren har inte A15,A16,A17,A18,CE,Vcc och Vss, medans chippet inte har nån CS (möjligt att detta är Vss).

Okey, tack för informationen. är lite tveksam att de skulle ha slått på omprogrammeringsskyddet, eftersom datorn är en utvecklings maskin, men det märker man då man försöker.

För anslutning, så får man väl bygga ihop nått med en sockel (elfa: LDS-32STO-455) som man sen trycker fast uppifrån. Hur långa sladdar kan man ha utan att få problem?Hej, du kan använda ritningen http://www.miranda.org/~jkominek/hardware/eeprom.html för att programmera ditt AMD EEPROM under linux om du modifierar C koden för programmeraren så att den hanterar filer över 32Kb (ändra alla platser i koden där storleken 32768 förekommer till maxstorleken för ditt eeprom samt ändra datatyp för variabeln maxbyte om storleken är över 65536 från int till long eller double som datatyp).

Desvärre blir det inte helt enkelt att fysiskt ansluta alla ben eftersom Am29LV040B inte har stöd för seriell programmering (ICSP) krävs det att man ansluter samtliga data och adress ben samt ström för att kunna programmera om chippet, ett problem då chippet tycks vara ytmonterat som i ditt fall av praktiska själ.

Brasklappar om den som har programmerat chippet innan har slagit på skydd för omprogrammering måste instruktioner i datablad http://www.spansion.com/datasheets/22168_prog.pdf följas för att låsa upp chippet för omprogrammering.

Sidan 7 och 8'a i produktdatabladet http://www.spansion.com/datasheets/21354e3.pdf innehåller all info för att veta vilket ben som används till vad.

Rekommenderar att du kikar om någon du känner har en färdig programmerare.

Tillverkare är AMD

produktblad med mera kan hittas på http://www.spansion.com/products/Am29LV040B.html

Vet att det finns hårdvara som klarar av programmera chippet, men då kostar det en hel del... helst hade jag sett någon som hade kunnat göra hela programmeringen åt mig eftersom det gäller ett chip och förhoppningsvis så behövs det aldrig igen göras, men man vet inte men en sån klant som jag.

Vad är Am29LV040B för chip, tillverkare? Har du produktblad (datasheet) för kretsen så skicka en länk så kan vi kolla närmare på hur man programmerar chippet och om det går.

Finns det några billiga lösningar för att programmera Am29LV040B, helst för fastlödda PLCC, helst en lösning som fungerar under linux.


Referens till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :