Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

The 100$ Green squeak laptop machine

Nu finns live cd för operativsystemet att ladda ned och testa på vanliga datorer: http://wiki.laptop.org/go/LiveCd - Vi har testat funkar fint!

Finns nu att skaffa efter 12 november, man köper två en går till en själv och den andra till ett barn i utveklingsländerna. http://www.xogiving.org/

http://wiki.laptop.org/go/XO-2

Populärt i svensk press

@DN: Målet: Alla barn ska få en egen dator
@DN: Det mesta får plats i den bärbara lilla gröna.

Fösta prototypbilderna

Uploaded Image: laptop-intronew.jpgUploaded Image: tn-laptop-ebook.jpg - första prototypen som visades officiellt

Nuvarande modell

Uploaded Image: specs_dimensions.jpgUploaded Image: interface2.jpg - datorn heter numera XO och kommer med ett helt eget användargränsnitt som är fokuserat kring aktiviteter.
http://laptop.org/ - officiell hemsida
http://pcforalla.idg.se/ArticlePages/200511/17/20051117014840_PFA/20051117014840_PFA.dbp.asp - 100$ datorn är här. Med vev!
http://laptop.media.mit.edu/ - Skaparna bakom datorn.

Tanken med en bärbar dator för 100$ är att kunna erbjuda barn i utveklingsländer möjlighet att lära sig att lära. En dator som är robust designad, som kör opensource mjukvara, med trådlöst distriburerat internet så att enbart en dator i en by behöver uppkoppling för att alla andra laptops i samma by ska kunna dela på uppkopplingen!

Specifikationer:

Skärmen är en 7" LCD skapad för DVD spelare vilket har något lägre upplösning än moderna laptops, men om man använder skärmen i monokrom så kan man utnyttja att det går 3 pixlar / pixel för att få färg som då kan öka upplösningen 3ggr till läsbar upplösning för böcker i 120dpi. Fördelar med skärmen är att den fungerar i dagsljus!

http://squeakland.org/pipermail/squeakland/2005-October/002765.html - Ett interessant mail om hårdvaruspecifikationerna till laptopen.

Operativsystem

Det ryktas att laptopen kommer köra en variant av redhatlinux med Squeak smalltalk installerat!
Även programmerings språket LOGO - programmera skaldjur! kommer följa med i standardutförande.


Nu finns live cd för operativsystemet att ladda ned och testa på vanliga datorer: http://wiki.laptop.org/go/LiveCd - Vi har testat funkar fint!


Bygg din egen laptop för under 100$ ...

http://www.makezine.com/blog/archive/2005/12/make_your_own_100_laptop.html - kanske inte riktigt samma prestanda.. men..

Externa referenser och diskussionsgrupper.

http://en.wikipedia.org/wiki/%24100_laptop
http://groups.google.com/group/OneLaptopPerChild
@Wired News : Negroponte svarar på frågor om projektet "En dator per barn"Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :