Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Användningsområden för chip och jox som finns i hemelektronik


Svenska gör det själv elektronik hemsidor

@http://www.jocke.net - gör snygga egna kretskort
Denna sida är en del av Ide Databasen Spånlab för att dokumentera vilka chip på gamla moderkort och hemelektronik som går att använda till diverse skummt

Vad som finns innanför BusyBox på BBB XAVI-X8222r - Innehåller en hel del kul krimskrams.

En applikation för datorskrot är att löda ihop grejjerna "fel".. så att det blir konstverk med lite @lys-dioder och grejjer..
Om det bygger sig bra så kan det ge impulser att lära sig om alla möjliga små chip som sitter i den konsumentelektronik man har omking sig.

Vissa experimentella musiker löder om och kortsluter kablar i leksaker för att åstakomma trevliga nya ljud, kallas Circuit bending: http://magpieindustries.org/CircuitBent/Index - Med bilder och ljud från diverse modifierade leksaker.

Inspireras av andras färdiga projekt och experiment

http://www.hackaday.com/ - do it yourself stuff

http://www.webx.dk/oz2cpu/homemade-elec-main.htm - En tuff dansk som kopplar ihop det mesta.

http://www.beyondlogic.org/ - Här går man på djupet och kollar mixtrar det mesta.

http://screwdecaf.cx/currentprojects.html - Mike Sklar gör kläder med elektronik i samt eldkastare som styrs av en trampolin :)

magpieindustries.org - stuff collected and ripped open and shortcicruited, wooo

För den som vill lära sig grunderna i elektronik så rekommenderas:
http://www.kpsec.freeuk.com/ - Electronics Club, Kelsey Park Schools hemsida!
Vill du veta mer om fysiken bakom dagens elektronik är @Hyperphysics Concept websida ypperlig!

Enchips datorer

En enchips dator är en programmerbar komplett dator på ett chip med inbyggt temporärminne RAM och ibland även långtidsminne EEPROM. Enchipsdatorer är populära kretsar i hemelektronik då dom kan användas för brett skilda ändamål, många datortillbehör så som tangentbord, möss etc innehåller oftast bara en enchipsdator samt lite kringkomponenter. För ett en enchipsdator ska fungera brukar det krävas strömm, ett motstånd samt någon krets som kan ge pulser till chipet, vanliga pulsgivare är kristaller (kapslade i metall plåtaskar med två ben) eller en keramisk resonator, ibland nöjer sig tillverkare av hemelektronik att använda sig av en motstånd+kondensator som pulsgivare (ett RC nätverk).

Microchip PICmcu -
Chip märkta med F eller LF (PIC16F…) är flash baserade och kan programmeras om! ( LF chip är strömmsnålare änn F chip och fungerar vid 3V, F chippen kräver i regel 4.5V-5V)
Chip märkta med C måste raderas med UV ljus eller bytas ut om dom har fel eller olämplig innbyggd programvara.

Logikchip

Chip märkta med (SN)74LS……… är ofta rätt simpla logik chip som fungerar utan strul: @dokumentation för (SN)74LS…… chipen finns på ELFA's hemsida som distriburerar elektronik innom skandinavien. "74" logik krets chip är ofta tillverkade av @Texas Instruments

Programmerbara logikchip

Chip märkta med GAL…… (Generic Array Logic) är programmerbara logikchip tillverkade av @Lattice Semiconductor Corporation. GAL kretsar kan hittas på älde paralellports I/O kort för persondatorer.
@Datablad för GAL chippen

Programmerbara logikchip brukar används som "klister" mellan andra chip när det inte finns något färdigt chip på marknaden som fyller önskad funktion.



ISA I/O kort (Paralellport instickskort etc…)

Hur instickskort till datorer med ISA kortplatser fungerar går ganska enkelt att förstå om man vet hur ISA busen fungerar.

Ett paralellportskort brukar innehålla en @LATCH krets för vart utgående och ingående ben till paralellporten (74HC373AP eller liknande kretsar, samt lite "klister" logik (GAL eller liknande) för att se till att latcharna enbart uppdaterar sig när datorns processor anger rätt minnes adress ). Dom senaste parallelportskorten med ISA bus som tillverkas har samtliga logikkretsar bytts ut mot ett chip (SUN1689 etc…).

ISA Busen arbetar på 4.77 MHz. Vilket ger en överföringskapacitet på upp till 9 MBps (Megabyte per sekund). (En förklaring varför det finns "10 MBps" nätverkskort för ISA men inga 100megabit kort.)

minnes chip

SRAM

sram chip är snabba ram-minnen (ned till 10ns accesstid för dom snabbaste sram minnestyperna) som brukar användas som mellanlagring av data till instickskort och liknande.

Eftersom sram minnen ofta kan skriva en hel byte (8 bits) i taget och var bit kräver en ledning har dessa chip ganska många ben (8 ben ingående, 8 ben utgående + några till) och är därför stora och lättidentifierade.

EEPROM chip (långtidslagring)

EEPROM chip används för långtidslagring av inställningar för instickskort samt BIOS inställningar på persondatorer med mera. Dom flesta EEPROM chip som man hittar i konsumentprodukter är serial-eeprom chip som skickar all data över ett ben och kan således göras ganska små (ofta 8 ben).

@AMTEL är en stor producent av seriella eeprom chip. (brukar stå amtel på chippen)

Puls transformatorer

På nätverkskort vid RJ45 kontakten sitter det en rätt udda elektrisk komponent som man inte ens brukar hitta i välsorterade elektronik butiker, nämligen en puls transformator! (Går även under benämning ethernet-transformator, linjetransformator mm. @Bild och teknisk info om en pulstransformator från ELFA.

Med andra ord, när du ser en fyrkantig låda brevid en ethernet (RJ45) kontakt så är det ingen digital krets utan en analog transformator anpassad för den överföringshastighet som ditt nätverkskort använder.

Excempel på märkning av pulstransformatorer:
VALOR (tillverkare) FL1066

I nyare RJ45 kontakter som sitter på moderkort är pulstransformatiorn inbyggd i RJ45 kontakten.

Pulstransformatorn har god isolation mellan nätverkskabeln och nätverkskortet på över 2000V vilket är anledningen till att alla nätverkstekniker med fliströjor inte bränner nätverkskort när dom pillar på inkopplade nätverkskablar (statisk elektrisitet skadar lätt digitala chip och kretsar).

Omstart till fabriksinställningar "reset" av 3com 3c857 OfficeConnect Cable/DSL Gateway

Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :