Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Kulturnät Sverige, Kultur.nu - Räddat!

Från den 16 maj 2005 bedrivs verksamheten av @Kultur.nu inte längre av Statens kulturråd.

@Föreningen för Kulturnät Sverige har övertagit drift och ansvar!
2005-05-16 @PRESSMEDDELANDE FRÅN FFKS - FÖRENINGEN FÖR KULTURNÄT SVERIGE:

Uploaded Image: kultur.nu.jpeg

Bakgrund

Uploaded Image: regeringsbeslut.png

En viktig del av internet är nedläggningshotat på grund av besparingsbeslut av Sveriges regering

"Regeringen har i budgetpropositionen för nästa år föreslagit att Kulturnät Sverige ska läggas ner vid årsskiftet (31 december 2004)."

@Läs direkt ur budgetpropositionen på regeringens hemsida - @Utgiftsområde 17: Kultur, medier, trossamfund och fritid (pdf 922 kB) - sektion: 4.11 sidan 66

Publicerade tidningsartiklar relaterat till nedläggningen av Kulturnät Sverige.

Fler artiklar finns lägre ned på denna sida!

Föreningar som just nu arbetar för att ta över driften av kultur.nu

Namninsamling

http://www.kultur.nu är en mycket välbesökt och populär sajt

@Google har i skrivande stund indexerat 45.100.000 webbsidor innehållande ordet @"kultur"!. Att kultur.nu är första sökträff bland 45 miljoner webbsajter beror på kultur.nu's omtyckta innehåll. (2005-01-25)
besökspopularitet: @kultur.nu gämfört med @moderat.se @mp.se och @socialdemokraterna.se. Alexa tar bara med webbsajter som är bland dom 100.000 mest besökta på internet globalt i sin grafstatestik. Graferna uppdateras dagligen.

Att påpekas bör är att http://www.kultur.nu tillhör en av dom 100.000 mest besökta webbsajterna på internet. Internet består idag av 58.000.000 webbservrar där varje server kan hantera ett flertal webbsajter. Att den socialdemokratiska regeringen beslutar att sluta financera en webbsajt som kultur.nu med lika hög besöksstatestik än deras egen sajt, http://www.socialdemokraterna.se, är bortom all kritik. Speciellt med åtanke regeringens motivering:
"ett stort utbud av aktörer som tillhandahåller Internetbaserade söktjänster för allmänheten. Detta gör att en statligt finansierad verksamhet inom området inte längre kan motiveras."

Faktareferenser:

Besöksstatistik över www.kultur.nu från @alexa: http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?q=&url=www.kultur.nu (2005-01-22)
källa: Statestik över antalet webbservrar på internet kommer från @netcraft: http://news.netcraft.com/archives/2005/01/01/january_2005_web_server_survey.html (2005-01-22)

Kulturnät Sverige lyfter fram Sveriges kultursidor på internet!

kultur.nu har funnits på nätet sedan 1997 och är välindexerad av sökmotorer. Om kultur.nu läggs ned kommer det att bli stora sår i internets struktur då sökmotorer använder populära webbsajters länkindexsidor för att bestämma vilka andra webbsajter på internet som är relevanta. Att stänga ned kultur.nu skulle medföra att alla det 8000 webbsajterna som länkas till från kultur.nu kommer tappa besök eftersom dom inte längre anses lika relevanta av sökmotorerna och falla längre ned på sökressultats sidorna. För att detta inte ska ske uppmanar Gudinna Wiki Sveriges kulturdepartement att fortsätta hålla sajten i drift för att inte förhindra att Sveriges internetkulturskatt ska försvinna ned i internetbruset. kultur.nu behövs!

Referenser: http://www.iprcom.com/papers/pagerank/ Uploaded Image: UK.gif - förklarar på engelska hur den populära sökmotorn Google rankar vad som är en bra sökträff.

2005-01-22 har http://www.kultur.nu en @pagerank på 6 vilket är samma tillförlitlighetsgrad som många onlinebibliotek och studentportaler. Detta innebär att sidor som länkas från kultur.nu ges mycket hög tillförlitlighet av sökmotorer som använder sig av Googles eller liknande indexeringssystem.
Webbsajter som danska http://www.kulturnet.dk/ och norska http://www.kulturnett.no/ fungerar på liknande sätt och har även dom en hög pagerank på 6. (2004-01-23) Att notera är att danska kulturnet.dk har stängts ned och flyttat sidor till @den danska kulturarvsstyrelsens webbsajt vilket direkt påverkar sökmöjliheten efter danska kultursidor. Testa att göra en sökning efter tex "dansk kultur" jämfört med "svensk kultur" och "norsk kultur" på populära sökmotorer som google så kan man direkt se skillnadrer på kvaliten på sökresultaten.

Länkar och referenser

Mer information om hotet mot och andra uttalanden till stöd för Kulturnät Sverige :

Gudinna Wiki arbetar för att rädda Kulturnät Sverige

Vi som administrerar Gudinna Wiki tänker inte låta Sveriges internetkultursajter försvinna omärkt. Gudinna Wikis grundare Xerxes Rånby har börjat en E-post-korrespondens med kulturdepartementet: registrator@culture.ministry.se och riksdagen: riksdagsinformation@riksdagen.se
På den här sidan kommer det publiceras alla mail i korrespondansen.


Vill du själv göra din röst hörd skriv gärna under Gudinna Wikis protestlista på URL: http://wiki.gudinna.com/UppropsListaKultur.nu eller kontakta riksdagen och kulturdepartementet direkt.

Mailkorrespondens med kulturdepartementet och riksdagen

Titel: Bevara kultur.nu ! Kulturnät Svergie fyller en viktig funktion att bevara kultur sidor så att dom inte försvinner i internetbruset.

Från: Xerxes Rånby
Datum: 2005-01-22 17.39
Till: registrator@culture.ministry.se
Hej Sveriges folkvalda kulturministrar

Mitt namn är Xerxes Rånby och bor i Norrköping.

Jag uppmärksammade idag att Kulturnät Sverige är nedläggningshotad http://www.fsk.net/kulturnat.html och beslutade därför att skriva detta mail eftersom jag inte har haft möjlighet att skriva under protestlistan under hösten.
Bevara kultur.nu ! Kulturnät Sverige fyller en viktig funktion att bevara kultur sidor så att dom inte försvinner i internetbruset.

Jag är jag en van internet användare sen runt 1996 och driver själv kulturberikande webbsajter, för mig har kultur.nu spelat en viktig roll med att genom relevanta och sakliga artiklar belysa nya trender på internet, jag uppskattar deras nyhetstidning som ger en bred spegling av Svensk internet kultur som jag inte kan hitta någon annan stanns utan att behöva fundera på om informationen är tillförlitlig eller ej.

Kulturnät Sverige med sin elektroniska tidskrift är en uppskattad källa till information om internet och dess användning, jag bifogar länkar till två artiklar som exempel. Själv brukar jag referera till tidskriften då artiklar av den här typen inte finns att få tag på på andra webbsajter i lättbegripligt format.

http://www2.kultur.nu/pub/pub193_5.asp?art_id=3820 - Att ta sig runt i nätbruset SIRI REUTERSTRAND/2002-09-19
http://www2.kultur.nu/pub/pub193_5.asp?art_id=4577 - wiki för lärdom vidare av CARLOS ROJAS BESKOW/2003-08-20

Om nedläggning är oundvikligt så uppmanar jag att låta sajten bevaras i nuvarande form eller låta den drivas vidare av volontärer då det ger sår i internets struktur när stora viktiga webbsajter läggs ned. Sajten kultur.nu med sitt länkarkiv hjälper över 8000 svenska kultur webbsajter att nås via sökmotorer eftersom sökmotorer på internet som Google enbart ger bra sökträffar till sidor som länkas från större sajter som tex kultur.nu. Att lägga ned kultur.nu skulle enligt mig göra så att många av dessa 8000 webbsajter försvinner längre och längre ned på sökressultatssidorna i framtiden, en olycklig utveckling av svensk kultur bara för att man vill spara pengar, kultur.nu behövs!

mvh, Xerxes Rånby, grundare och drivkraft bakom sajten Gudinna Wiki http://wiki.gudinna.com

Titel: En ny sajt har skapats för att bevara @kultur.nu http://wiki.gudinna.com/UppropKultur.nu

Från: Xerxes Rånby
Datum: 2005-01-22 23.08
Till: registrator@culture.ministry.se
Hej kulturdepartementet!

Jag skriver ett kompletterande majl till det majl jag skickade tidigare i dag med titel: "Bevara kultur.nu ! Kulturnät Sverige fyller en viktig funktion att bevara kultur sidor så att dom inte försvinner i internetbruset."

Jag har startat en sida för att belysa hur viktigt det är att bevara kultur.nu på URL: http://wiki.gudinna.com/UppropKultur.nu (2005-01-22)

Jag hoppas att ni läser den sidan innan ni svarar på mina majl.

Jag kommer lägga ut alla svar på mina majl från kulturdepartementet på upprops sidan, hoppas det är ok för kulturdepartementet. http://wiki.gudinna.com/UppropKultur.nu

Tack!

mvh

Xerxes Rånby grundare av Gudinna Wiki

Titel: Bevara kultur.nu ! Kulturnät Svergie fyller en viktig funktion att bevara kultur sidor så att dom inte försvinner i internetbruset.

Från: Xerxes Rånby
Datum: 2005-01-22 23.24
Till: riksdagsinformation@riksdagen.se
Hej riksdagen.

Mitt namn är Xerxes Rånby, en van internetanvändare sedan 1996.

Jag skriver för att meddela mitt missnöje med er budgetproposition för 2005 då den innehåller förslag att Kulturnät Sverige ska läggas ned vid årsskiftet (31 december 2004).

För att kunna belysa min ståndpunkt samt kunna sprida information till berörda av beslutet har jag skapat en webbsajt där beslutet kan diskuteras.
Adressen till min sajt med titel "UPPROP för att rädda Kulturnät Sverige (kultur.nu)" är http://wiki.gudinna.com/UppropKultur.nu
Läs igenom den sajten då den speglar min ståndpunkt i frågan samt innehåller all majl korrespondens med riksdagen och kulturdepartementet angående förslaget att lägga ned Kulturnät Sverige.

mvh

Xerxes Rånby grundare och drivkraft bakom Gudinna Wiki
http://wiki.gudinna.com

Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :