Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Hårddisk krash och vad man kan kanske göra om allt har gått fel sålänge hårddisken inte är fysiskt död

Om hårdisken vägrar starta

http://www.scribd.com/doc/331068/200-ways-to-revive-a-hard-drive

Om hårddisken snurrar upp men under uppstart visas snarlika meddelanden som "System not found"

Ett "vanligt" problem är att den så kallade partitionstabellen som berättar hur hårddisken är uppdelad har gått åt skogen av olika anledningar. trist.. men det kan finnas hjälp.

1. Testa leta efter borttappade partitioner med @TestDisk!
http://www.cgsecurity.org/testdisk_doc/examples.html - Excempel på hur man använder testdisk för att leta efter borttappade partitioner på en hårddisk. Här finns även testdisk att ladda hem i fristående version.

Vill man ha en bootbar cd-skiva med TestDisk så rekommenderas att ladda hem http://www.knoppix-std.org/ vilket är en bootbar linux cd med massor av olika testverktyg och reparationsverktyg som en liten digital multifunktions fickkniv. knoppix-std innehåller även TestDisk.

Den här guiden samt testdisk har dokumenterat hittills räddat följande

En tvåbarnspappa i Täfteå vars ena dotters hårddisk "D:" partition med alla viktiga bilder och dokument försvann spårlöst efter en windows ominstallation på "C:"

En IT-Exorcist som drar sig i skägget flera gånger efter att han har packat upp datorn när han kommer till jobbet och möts av felmeddelandet "Operating System not found" när han startar sin dator.

Hur vet jag om min hårddisk är fyskiskt död eller håller på att fysiskt dö?


Om hårddisken börjar ge ifrån sig skärande eller andra konstiga klickljud så är det lite som en förvarning att den håler på att säcka ihop för gott. Jämför ljudet från din hårddisk med dom här samplingarna, om ljuden känns igen borde du se dig om efter backup media att flytta över all viktig data till. Ha gärna en extra hårddisk som backupmedia och som backup hårddisk om allt går åt skogen...

Laga MBR, master boot record

http://www.ambience.sk/fdisk-master-boot-record-windows-linux-lilo-fixmbr.php - fixmbr för att återstålla MBR medans man kör winxp eller win2k

@Ljud från trasiga hårddiskar

Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :