Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Mainframe2002 Press

Bild arkiv
@Airex
@Larsby

@Original URL Från www.folkbladet.se

 

Henrik Johansson från arrangörerna berättar om datafestivalen i Campus Norrköpings lokaler.
FOTO: ROBERT SVENSSON
Tre dygn med datorn
 
 
NORRKÖPING
I helgen har det varit datafestival. Intresserade har träffats i Campus Norrköpings lokaler för att ta fram grafik, musik och dataprogram i övrigt.
Omkring 100 personer deltog i datafestivalen som pågått i tre dygn.
 
 
De flesta deltagarna i festivalen kommer från Skandinavien men även tyskar och bulgarer har sökt sig till Norrköping.
- De första festivalerna av den här typen startade i USA på 70-talet, berättar Henrik Johansson i arrangörsstaben. Bland arrangörerna finns universitetslärare och tekniker från Campus Norrköping. Från de första träffarna i USA har det utvecklats mer och mer. Festivaler ordnas nu på många ställen i världen.
- Deltagarna känner ofta varandra bara från nätet. De får på festivalerna tillfälle att träffas och lära känna varandra mer personligt.

Ringa sömn
Om de nu hinner med detta för den mesta tiden sitter man bakom sin dator, ibland i en grupp, ibland ensam.
Det blir inte mycket sömn under de tre dygnen. För att hålla sig vaken dricker man en särskild koffeinrik läsk som tagits fram speciellt för datafestivalerna. Några timmars sömn kanske deltagarna unnar sig. Då tar de fram sovsäcken och lägger sig några timmar på golvet intill datorn.
- Vår festival är dock kort, de flesta festivaler brukar pågå i fem dygn, berättar Johansson.

Tjejer
Datafestivalen i Norrköping präglas också av att man försökt få med fler tjejer. I utformandet av festivalen har ett kvinnligt nätverk medverkat.
- Sedan dominerar killarna i datarummet, säger Johansson. Men vi har i alla fall mer tjejer med än det brukar vara. Sedan borde fler tjejer bli intresserade, de har precis samma möjligheter som killarna inom dataområdet.
Det brukar också ordnas festivaler där man bara använder olika dataspel och tävlar mot varandra.
- Det här är mer avancerat, här måste deltagarna skapa något. Sedan röstar deltagarna fram bästa bidragen i de olika klasserna.

Tagit det lugnt
Magnus Månsson från Malmö är en av dem som varit med i Norrköping.
- Jag brukar vara med på två-tre festivaler varje år. Nu sitter jag bara och väntar på prisutdelningen och då passar jag på att via datorn samtala med kompisar. Vi har lånat ut en del grejer som vi måste få med hem. Så vi kan inte åka iväg förrän allt är slut. Jag har tagit det lugnt och sovit i tio timmar den här festivalen. Annars brukar det bara bli ett par timmars sömn under festivaldygnen. Jag har varit förkyld och behöver mer sömn.
Det blir fler festivaler i Norrköping. Till nästa gång tänker arrangörerna ordna en större lokal och kanske hålla på i fler dygn.
- Vi har också lagt in en del föreläsningar av lärare från universitetet, berättar Henrik Johansson. Det har varit mycket uppskattat att kunna öka sina kunskaper genom föreläsningarna.
 
 
 
 
Henrik Johansson från arrangörerna berättar om datafestivalen i Campus Norrköpings lokaler.
FOTO: ROBERT SVENSSON


Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :