Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

experiment med webdesign

Gudinna wiki har haft samma typsnitt och utseende i snart tre år.. Vi tyckte att en ny CSS fil satt fint så att siten får en modernenhetlig design. CSS gör det även möjligt att skapa inforutor som den här!
Läs mer om CSS: Kompatibel med mycket... CSS webbdesign


Typsnitt

Det är inte så många som tänker på varför nästan all tryckt text har serifer (de små krokarna längst ut på teckenspetsarna.) men seriferna är till för att en text ska vara lättare att läsa på tryckt papper eftersom serifen hjälper ögat att hålla sig på samma rad. Att använda ett serif-typsnitt för datorgrafik där texten representeras på en platt skärm är egentligen rätt dumt eftersom serifen bara gör att texten ser grötigare ut. Fast serifer kan även göra texten mjuk och välkommnande!

Vanliga typsnitt med serifer:

Courier, Serif, Times New Roman

Vanliga typsnitt utan serifer:

Arial, Sans-serif, Helvetica, Verdana

Blandade typsnitt..

Times, Geneva, Tahoma

Färger

Gudinna wiki har medvetet haft en ganska spartansk look eftersom det är svårt att välja en look som passar in på så brett innehåll som det finns på siten. @Squeak Swiki har ett ganska interessant färgsystem för knappmenyn så att färgerna speglar vilken typ av dokument som sidan innehåller.

Att färga fonter för att få det vackrare är nästan som att skuta sig i foten eftersom färger normalt bara används på fonter för att symbolisera länkar. Att ändra bakgrundsfärg till något mer matt pappers gul skulle kunna ge bättre läslighet.

Ikoner

Dom iconer som är mest förvirrande är nog Versioner och Uppdaterat. Finns det någon bätre symbol för tidigare versioner änn en hög med papper? Och vad är en bra symbol för uppdaterade sidor?
Associationer till tidigare sidversioner: klocka, kyla, bibliotek.
Associationer till uppdaterat/nyheter: klocka, eld, värme, presentpaket, glödlampa, stjärna

Irriterande att klockan finns både för historik och uppdaterat. är namner versioner bra eller passar historik bättre?

Förstår man bilderna eller ska dom förtydligas?

Experiment och pyssel


Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :