Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Problem med att ansluta en LCD till min pic krets

Uploaded Image: h16862.jpg
Dom flesta LCD enheter man kan få tag på fungerar är rätt lika i sättet dom kommunicerar med omgivningen.

Dokumentation

http://www.epemag.com/lcd1.pdf - Trevlig artikel med nybörjar information hur man använder alfanumeriska LCD displayer
http://www.epemag.com/lcd2.pdf

http://www.elfa.se/pdf/75/07551161.pdf - teknisk dokumentation från tillverkaren av displayerna

Felsökning


Inget syns när jag ansluter strömmen till min LCD

Om displayen är kopplad rätt och man ger den strömm brukar ett "Schack-mönster" framträda. Ofta är halva displayen tänd (8 tecken) och den andra halvan släckt. Om inget händer när man ansluter strömmen så har troligtvis kontrast benet fel spänning. Kontrasten ökar nämligen när den skiljer sig från Vdd spänningen som ofta är på +5v. så om man vill ha maximal kontrast ska man plasera kontrast spänningen på jord och inte på +5v!

Jag kan inte bli av med "Schack-mönstret".

När man slår på strömmen till displayen så måste man ge LCD displayens styrchip en stund att komma i ordning innan man börjar skicka kommandon till den. Lösningen är att Vända ca 40Ms innan den första configurerings instruktionen skickas.
För att displayen ska kunna användas måste man skicka ett par konfigurerings instruktioner till displayen. På många displpayer krävs det att man skickar den första uppstarts instruktionen ( 0x030 ) tre ggr innan displayen börjar reagera.

Displayen har underligheter för sig, den visar fel tecken slumpartat.

Troligt är att du växlar Enable benet för snabbt när du sänder ett tecken såpass att spänningen inte hinner stabilicera sig. Lägg till en paus mellan växlingarna på Enable benet så ska konstigheterna försvinna.

Om display rutinen ligger på interrupt kontrollera då så att interruptet hinner slutföras innan nästa interrupt anropas samt kollar så att inte för många underfunktioner anropas, picen har en begränsad stack på 8 nivåer. Säkrate är om du kodar en slinga som uppdaterar ett tecken i taget som anropas ifrån en tillstånds maskin eller skriver blockerande kod som väntar ut displayen tills den är klar innan nästa kommando skickas.Referens till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :