Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Svenska tecken i java med en vanlig text editor och ett windows terminal fönster

Jag använder mig av text editorn @TextPad för att skriva små java program. Jag vill få svenska tecken att fungera i en normal windows terminal, hur gör jag?

Det går att lösa men tänk på att ditt program kommer visa felaktiga tecken i alla andra terminal program på andra datorer som antingen inte kör med svenska inställningar i terminal programmet eller kör ett annat operativsystem.

I @TextPad kan man växla rullgardinen "ANSI Characters" till "DOS Characters" och sedan infoga dom svenska tecken man vill ha i dos läge genom att klicka på bokstäverna i listan. Svenska åäö kommer se ut som små fyrkanter i källkoden men visas korrekt i DOS terminalen!

En liten klippbok för svenska DOS tecken
Dos motsvarighetHur tecknet ser ut i TextPad
å†
ä„
ö”
ŏ
Ď
֙

Bakgrund:

DOS: Windows terminal programmet (command eller cmd) är designat för att vara bakåtkompatibelt med dos program från tidigt 80-tal. För att ett tecken ska visas korrekt i windows terminalen så måste man skriva ut tecknet i "DOS kompatibel ASCII".
TextPad: När man editerar i textpad använder man inte "DOS kompatibel ASCII" utan en tecken uppsättning som kallas Latin-1 vilken är en ASCII variant för västra delen av europa.
Java: Java använder sig av Unicode när den skriver ut tecken vilket är en Utökad ASCII tabell med plats för alla världens språk i en och samma tecken tabell.
Tyvärr är inte åäö placerade på samma plats i dom olika tre tecken tabellerna utan det är upplagt för inkompatiblitet.

Om man vet i förväg i vilken miljö java ska skriva ut sina ressultat så kan man mata in text strängarna med den tecken tabell som kommer användas vid utskrift. Dvs, om man vet att programmet kommer mata ut text till en windows terminal som kör "DOS kompatibel ASCII" så måste man mata in sina tecken i källkoden i "DOS kompatibel ASCII". Att skriva svenska tecken i "DOS kompatibel ASCII" i TextPad kommer emdföra att alla åäö kommer se fel ut i TextPad men ressultatet blir rätt i ett DOS fönster.


Referens till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :