Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Spela Mahjong

Många tror att Mahjong är ett gammalt spel med ursprung 551 år f.Kr. men om man kollar i historien så finns det inga bevis för att Mahjong har existerat före år 1870, eftersom det är troligt att det uppfanns av två hantverksbröder i staden Ningpo i Chekianprovinsen, en stad berömd för sitt elfenbenssnideri. Mahjong har dock sitt ursprung i ett flertal kort och domino spel främst då ur kortspelet ma-tiao.

Mahjong kan spelas både som ett brädspel med två till fyra spelare eller som ett patiens spel (Tai Pei).

Eftersom mahjong bitarna är både svåra att få tag på samt att dom inte är så smidiga att blanda som en kortlek kan datorvarianter av Mahjong vara attraktivt.

Ett Mahjongspel kostar från 300kr och uppåt och kan hittas i välsorterade asiatiska butiker.

Traditionellt är brickorna tillverkade av bambu och (elfen)ben. Ett Mahjong i Bambu och ben är taktilt överlägset men bör hanteras varsamt då bambun har en förmåga att "trasa sönder". Bambun kan också missfärgas av mat som man kladdar med under spelet.

Om man vill kleta vid spelbordet kan ett Mahjong i äkta hårdplast/banbu vara att föredra. Bambu har den fördelen att även den mest rabiata djurrättsfanatiker kan vara med och spela utan att för den skull behöva hantera "likdelar" samt att klickandet när man lägger ner brickorna låter som sparvfötter. Mahjong betyder just sparv på kinesiska och är döpt efter det klickande ljudet från brickorna.

Faktan till introduktionen är baserad på Mah Jong regelhäftet som medföljer svenska KÄRNAN SPEL's "MAH JONG" med plastbrickor, skriven av Dan Glimne.

Spelet i korthet

4 spelare samlas runt ett bord. Alla görs medvetna om att MahJong spelas motsols.

Brickorna blandas och placeras i en kvadratliknande mur på bordet bestående av 18 brickor långa sidor med två brickor i höjd per brickpar. En spelare blir utsädd till Östan på lämpligt vis och övriga spelare får en vind tilldelad beroende på bordsplacering.
   N

  #####
  #  #
 Ö #  # V
  #  #
  #####

   S

Östan slår tärning vem som ska dela sin mur för att skapa ruinen. Räkna motsols från Östan som ett, den person vars mur blir utvald att brytas slår tärningarna en gång till och adderar summan med östans kast; räknar sedan dom översta brickorna från höger till vänster på sin egen mur tills att utvalt murbrickpar finnes. Brickparet lyfts upp och placeras på dom närmsta 12 brickorna till höger vilket tillsammans med brickparet som flyttats bildar ruinen (14 brickor).

Östan delar sedan ut 13 brickor till var och en av spelarna från vänster sida om ruinen. För att utdelningen ska bli så blandad som möjligt tar östan 4 bitar i taget från muren och delar ut bitarna om klumpar om 4 motsols till var och en av spelarna 3ggr och avslutar med att dela ut 1 bricka till var och en motsols, östan börjar med att dela ut till sig själv.

Rondens vind bestäms till att bli Östanvind. (viktigt vid poängräkning)

När detta är gjort och bestämt påbörjar Östan den första spelturen:

Spelets gång

Ta en bricka från muren (brickan vänster om ruinen) till sin hand och lägga sedan en bricka från handen till mitten av murkvadraten. Spelturen övergår automatiskt till nästa spelares tur i motsols riktning när brickan har lagts i kvadraten.

Ett Mahjong parti spelas tills att någon har gjort Mahjong eller att den sista brickan innan muren har blivit tagen utan att någon har åstadkommit Mahjong. När detta inträffar beräknas var spelares hands poäng individuellt. Om den sista brickan har dragits innan ruinen utan att någon åstadkommit Mahjong är det ett dött spel och ingen poäng delas ut och partiet spelas om.

Om någon råkar sitta med mindre än 13 brickor när det inte är sin egen tur så blir straffet att man inte kan göra mahjong. Har man av någon anledning en bricka för mycket vid spelets slut får man ingen poäng.

Om Östan vinner fortsätter Östan att vara Östan annars roterar vindarna motsols så att Syd blir Östan och spelet börjar om.

Mahjong

En mahjong består av ett par samt 4st "fyrtal Kong"/"tretal Pong "/"stegar Chow".
Exempel på en komplett mahjong med poängberäkning:

för att ha gjort mahjong = 20p
Uploaded Image: DR.gifUploaded Image: DR.gif - par i röda drakar (paret kallas sparvens öga oavsett vilka brickor som paret består av) = 2p
Uploaded Image: R1.gifUploaded Image: R1.gifUploaded Image: R1.gif - PONG tretal i rulle 1 = 4p
Uploaded Image: T9.gifUploaded Image: T9.gifUploaded Image: T9.gifUploaded Image: T9.gif - KONG fyrtal i tecken 9 = 16p
Uploaded Image: T4.gifUploaded Image: T5.gifUploaded Image: T6.gif - CHOW tecken 4, 5, 6 = 0p
Uploaded Image: T26[1].gifUploaded Image: T26[1].gifUploaded Image: T26[1].gif - PONG tretal i bambu 8 (tretal bestående av tecken 2 till 8 ger enbart halv poäng gämfört med tretal i 1, 9 eller honnörsbrickor som vindar och drakar) = 2p
summa:44p för hela handen!

När en spelare är en bricka från att kunna skapa Mahjong måste den säga: "Jag sitter på en sten" eller liknande poetiskt uttryck. "Jag har myror i brallan" är godtagbart uttryck. Om en spelare inte har gjort detta får den inte göra Mahjong!

Efter att en spelare har deklarerat att den sitter på en "sten" så kan den göra Mahjong genom hitta den sista brickan i mahjongen genom att plocka en bricka som någon har kastat, hitta brickan i muren eller ruinen eller ta brickan från någon annan spelares öppna Kong; För att göra något av detta säger spelaren "Mahjong" och detta avslutar spelet. Gå vidare till poängberäkningen:

Poängberäkning

http://www.sorvan.com/games/mahjongg/mahjongg.html - En enkel mahjongminiräknare som kan användas för att beräkna hur poängen ska fördelas mellan 4 spelare vid ett partis slut.

Chow

Uploaded Image: T19[1].gifUploaded Image: T20[1].gifUploaded Image: T21[1].gif - En chow med bambu 1,2,3 = 0p
Chow är en liten stege bestående av tre brickor. I början av ens tur när man spelar kan man plocka den senast slängda brickan från bordet genom att säga "Chow", då ska man ta upp brickan från bordet lägga ut öppet dom andra två brickorna som bildar stegen på bordet framför sig och sedan avsluta sin tur genom att slänga en bricka från handen till mitten av bordet igen. En Chow ger alltid 0 poäng men är ett snabbt sätt att skapa mahjong på.

Par

Uploaded Image: DV.gifUploaded Image: DV.gif - Ett par i vita drakar = 2p
Par består av två likadana brickor och ger 2p för par i drakar och egen eller rondens vind; övriga par ger 0p (1-9 oavsätt färg).
Uploaded Image: R8.gifUploaded Image: R8.gif - Ett par i rulle 8 är värdelöst = 0p

Pong

Uploaded Image: DG.gifUploaded Image: DG.gifUploaded Image: DG.gif tretal i gröna drakar = 4p samt hela handerns värde x2 !
Pong är ett tretal i valfri bricka. När någon slänger en bricka till mitten av bordet kan man ropa in brickan genom att säga "Pong", då ska man plocka upp brickan från bordet lägga ut dom andra två brickorna öppet på bordet framför sig och sedan avsluta sin tur genom att lägga ut en av brickorna från handen till mitten av bordet igen. Spelet fortsätter sedan med den person som sitter motsols förhållande till dig, det är möjligt att hoppa över flera spelare när någon spelare ropar in en bricka med "Pong".
Uploaded Image: T3.gifUploaded Image: T3.gifUploaded Image: T3.gif Tretal med tecken 3 - Pong med bricka 2-8 = 2p
Uploaded Image: T1.gifUploaded Image: T1.gifUploaded Image: T1.gif Tretal med tecken 1 - Pong med bricka 1 eller 9 = 4p
(Rondens vind är oftast Östanvind)
Uploaded Image: T31[1].gifUploaded Image: T31[1].gifUploaded Image: T31[1].gif tretal med Nordanvind - Pong med vind som inte är din egen eller rondens vind = 4p
Uploaded Image: T28[1].gifUploaded Image: T28[1].gifUploaded Image: T28[1].gif tretal med Östanvind - Pong med drakar eller egen eller rondens vind = 4p samt dubblar hela handens totala värde (x2) !

I slutet av spelet kan man sitta med öppna pong som ligger utlagda på bordet eller dold pong som man fortfarande har gömda i handen. Pong i handen är värd dubbel poäng mot en öppen Pong på bordet. Man visar för dom andra att pongen är dold (kom från handen) genom att vända den tredje brickan upp och ned vid poängberäkning.
Uploaded Image: R4.gifUploaded Image: R4.gifUploaded Image: DOLD.gif - En dold Pong med rulle 4 ger således 4p.

Kong

Uploaded Image: T18[1].gifUploaded Image: T18[1].gifUploaded Image: T18[1].gifUploaded Image: T18[1].gif fyrtal i rulle 9 = 16p
Kong är fyrtal i valfri bricka. När någon slänger en bricka till mitten av bordet kan man ropa in brickan genom att säga "Kong", då ska man plocka upp brickan från bordet lägga ut dom andra tre brickorna öppet på bordet framför sig, plocka en kompensationsbricka från ruinen (viktigt!) och sedan avsluta sin tur genom att lägga ut en av brickorna från handen till mitten av bordet igen. Spelet fortsätter sedan med den person som sitter motsols förhållande till dig, det är möjligt att hoppa över flera spelare när någon spelare ropar in en bricka med "Kong".
Uploaded Image: T19[1].gifUploaded Image: T19[1].gifUploaded Image: T19[1].gifUploaded Image: T19[1].gif fyrtal i bambu 1 - Kong med bricka 1 eller 9 = 16p
Uploaded Image: T23[1].gifUploaded Image: T23[1].gifUploaded Image: T23[1].gifUploaded Image: T23[1].gif fyrtal i bambu 5 - Kong med bricka 2 till 8 = 8p
Uploaded Image: T30[1].gifUploaded Image: T30[1].gifUploaded Image: T30[1].gifUploaded Image: T30[1].gif fyrtal i västanvind - Kong annan vind än din egen och rondens vind = 16p
Uploaded Image: T28[1].gifUploaded Image: T28[1].gifUploaded Image: T28[1].gifUploaded Image: T28[1].gif fyrtal i Östanvind - Kong i drakar eller din egen vind eller rondens vind = 16p samt dubblar hela handens totala värde (x2) !!

Om man får en Kong när man plockar en bricka från muren så att man kan komplettera en Pong på bordet till en Kong ska man placera den fjärde brickan på bordet brevid pongen, sedan plocka en kompensationsbricka från ruinen till handen (viktigt!). Lägg sedan en bricka från handen till mitten av bordet och det blir nästa spelares tur.

Om man får en Kong dolt i handen när man plockar en bricka från muren ska man lägga ut hela kongens 4 bitar öppet på bordet och vända den fjärde brickan upp och ned (för att visa att den är dold), sedan ska man plocka en kompensationsbricka från ruinen (viktigt!). Lägg sedan en bricka från handen till mitten av bordet och det blir nästa spelares tur.

I slutet av spelet kan man sitta med öppna Kong som ligger utlaggd på bordet eller dold Kong som ligger ute på bordet fast med en bricka upp och ned för att visa att den är dold. Kong i handen (dold) är värd dubbel poäng mot en öppen Kong på bordet.
Uploaded Image: R1.gifUploaded Image: R1.gifUploaded Image: R1.gifUploaded Image: DOLD.gif - En dold Kong med rulle 1 ger således 32p!
Uploaded Image: DG.gifUploaded Image: DG.gifUploaded Image: DG.gifUploaded Image: DOLD.gif - En dold Kong med gröna drakar ger således 32p samt dubblar hela handens totala värde (x2) !!!

Blommor, årstider samt fiskare, fisk, guldkruka, tjuvgubbe

Uploaded Image: T36.gif Uploaded Image: T35.gif Uploaded Image: T37.gif - Tre stycken blommor = 12p (4p styck)
4p styck är bonusbrickorna i mahjong värda.
Om man får en av ovanstående brickor på handen kan man lägga ut den öppet på bordet framför sig och plocka en kompensationsbricka från ruinen.

Om brickorna är numrerade eller försedda med symbol så får man en dubbling av hela sin hands värde om man får en bonus bricka med samma nummer eller symbol som motsvarar ens egen vind.

Östan representeras av talet 1 eller symbolen som på öst-brickan Uploaded Image: T28[1].gif
Sydan representeras av talet 2 eller symbolen som på syd-brickan Uploaded Image: T29[1].gif
Västan representeras av talet 3 eller symbolen som på väst-brickan Uploaded Image: T30[1].gif
Nordan representeras av talet 4 eller symbolen som på nord-brickan Uploaded Image: T31[1].gif

Fisken finns i vissa spel och kan fiskas upp av en annan spelare om den ligger ute på bordet när någon spelar ut Fiskaren.

Guldkrukan finns i vissa spel och kan bli stulen av en annan spelare om den ligger ute på bordet när någon spelar ut Tjuvgubben.

Dubblingar

En dubbling kallas 1 Fan och en hand kan innehålla flera Fan vilket gör vissa händer mycket värdefulla. En hand på 16p som innehåller 2 Fan blir således värt 64p (16x2x2).

Den spelare som är Östan betalar alltid andra spelare dubbelt och får dubbelt betalt från andra spelare.

Extra poäng till den som gjort mahjong

Förrutom dom dubblingar som ges till vissa Pong, Kong samt Bonusbrickor så ges extra poäng och dubblingar till den som skapat Mahjong.
Om handen är en äkta färghand som bara innehåller brickor ur en enda färg (Bambu, Tecken eller rullar) = 3 Fan
Om handen är en blandad färghand som bara innehåller brickor ur en färg samt drakar och vindar = 1 Fan
Om handen bara innehåller flera Chow samt ett värdelöst par kallas det en värdelös hand = +10p samt 1 Fan
Om handen är byggd utan att innehålla Chow = +1 Fan
Om handen är helt dold när den vinnande brickan kompletterar = +1 Fan
Om handen är en honnörshand som bara innehåller 1or 9or drakar och vindar = 1 Fan
Om man gör mahjong genom att ta den fjärde brickan från en öppen Kong = +10p
Om vinstbrickan drogs från ruinen (en kompensationsbricka för en kong eller blomma) = +10p samt 1 Fan
Om vinstbrickan drogs från den sista brickan innan ruinen. = 1 Fan
Om vinstbrickan drogs från den sista brickan som kastats när alla brickor är slut innan ruinen. = 1 Fan
Om vinstbrickan drogs från muren = +2p
Om den sista brickan var den enda möjliga brickan för att skapa mahjong = +2p

Blanka extrabrickor

Med mahjongspel följer det med 4st blanka brickor som kan användas för att ersätta en förlorad bricka. För att inte ersättningsbrickan ska se allt för ny ut om den ska ersätta en förlorad bricka rekommenderas att man byter ut dom 4 vita drakbrickorna mot dom blanka omväxlande för att få brickorna naturligt slitna.
Uploaded Image: DV2.gifUploaded Image: DV2.gifUploaded Image: DV.gifUploaded Image: DV2.gif - 4st Vita drakar (Dom blanka brickorna räknas alltid som vita drakar om ingen symbol är markerad på dom)

Referenser

@Mah-jong enligt Nina Uploaded Image: SE.gif
@Olof och Jesica Mahjongsida Uploaded Image: SE.gif
@Mahjongregler Uploaded Image: UK.gif

Spela Hong Kong Mahjong via internet! (java)

prova: http://mahjong.game-host.org/
Några tips:
 1. Börja med att bara följa spelet vid något bord; Välj Table -> Join från menyn, fyll i bord och markera Spectator. 1 är bord <1>, etc.
 2. Om du vill vara med måste du spela jättesnabbt, annars vill ingen spela med dig i fortsättningen.
 3. Du får 2000 poäng från start. Var rädd om dom.
 4. Släng inte ut brickor som andra behöver.
 5. Du behöver minst 2 Fan(Dubblingar) för att vinna. {FM2} betyder att man använder Blommor och Årstider, behöver minst 2 Fan(dubblingar)för MahJong och accepterar Multiple vinnare.
 6. Poängräkningen är så krånglig att inte ens experter fattar hur det funkar. Men lär dig grunderna ordentligt, särskilt beträffande Bara/Inga 1:or,9:or, Vindar och Drakar.
 7. Observera vad dom andra lägger ut. Klick på Show Pool.

Spela Mahjong Alchemy via internet!

Mahjong i digital form är oftast en patians-variant, du kan spela Mahjong Alchemy direkt i webbläsaren här:
@Mahjong Uploaded Image: SE.gif
Några tips:
 1. Om flera alternativ finns tillgängliga så ta bort dem som frigör flest nya brickor.
 2. Bli inte stressad av tiden, detta kommer göra sluttiden sämre
 3. Glöm inte färgerna, detta förenklar för dig att hitta par istället för att stirra för mycket på symboler. Hjärnan uppfattar en tydlig färg enklare än symboler
 4. Fastna inte längst ner på skärmen. Titta överallt!

Referenser till aktuell sida


Frivillig gåva till stöd för driften av Gudinna Wiki :